by
on
under ,
Permalink

Säkerhetsrisker i hemmet

Många husägaren känner sig trygga efter de har installera hemlarm med rörelsesensor, eller satt upp brandvarnare i alla rum och har en brandsläckare tillgänglig på båda våningarna. Och det är så klart bra! Brand och inbrott är farliga saker och något du ska skydda dig mot, men det är inte de enda säkerhetsriskerna som finns i ett hem.

Vattenskador

Vattenskador drabbar runt 100 000 hushåll varje år och det vanligaste är i köket och golvbrunnen i badrummet. Du kan skydda dig från de här riskerna och borde göra det. Vattenskador är kostsamma och kostar villaägare miljarder årligen. Se till att du har ett tätskikt av något slag under vitvaror och diskbänken i köket. Ett tätskikt i köket är också ett krav för att en försäkring ska täcka en vattenskada. Du behöver också ha ett fungerande tätskikt i hela badrummet och hålla koll på golvbrunnen. Om den är gammal eller felmonterat är vattenskaderisken hög. En annan viktig del är att lämna vattendragning och lagningar till proffsen, då har du en garanti på utfört arbete och lättare att argumentera för din sak om olyckan är framme och försäkringsbolaget måste dras in.

Branta trappor

Omkring 70 000 personer uppsöker sjukhus varje år på grund av fallolyckor. Alla har inte ramlat i en trappa men det är en vanlig fallolycka i många hem. Branta eller hala trappor är osäkra för äldre, barn och djur. Att installera en ledstång i stiligt material är inte bara en snygg inredningsdetalj, det kan också rädda dig från seriösa skador. På en trappavsats borde också finnas ett räcke, det ska vara tåligt och tillräckligt högt. Har du små barn eller husdjur borde räcket vara solid så barn inte kan fastna eller klämma sig genom det. Självklart ska en trappa i ett barnhushåll skyddas med en grind också! En hal trappa kan du täcka med trappsteg av tyg, de finns i olika färger så du kan matcha med dem resten av hemmet.